telegram

Чи НМТ – це обов’язково? Іспити в різних країнах світу

Національний мультипредметний тест: загальні відомості

Національні іспити пропонують випускникам середньої школи з кількох предметів, щоб переконатися, що абітурієнти підготовлені до вступу до закладу вищої освіти. Національні іспити в Україні проходять щороку, зазвичай це ЗНО, та через війну формат змінили. Тепер тестування (НМТ) проходить в один день з кількох предметів. 

НМТ здавати обов’язково тим, хто планує вступати до університету. Зверніть увагу, що закордонні заклади деколи вимагають це також. Школу закінчити можна й без НМТ, от тільки права навчатися на бакалаврів у випускників не буде. Усі, кого цікавить вища освіта, НМТ здають. Більше про його структуру й оцінювання в нашому блозі.

Іспити також мають питання та кілька варіантів вибору, щоб студенти мали широкі можливості продемонструвати свої знання. Є відповідності та завдання на заповнення пропусків. Це робить іспити ідеальним способом для університетів оцінити академічні здібності майбутніх студентів.

Не дивно, що НМТ поширений не лише в Україні. Ми маємо на увазі не тільки тестування для емігрантів. Своєрідні мультитести вже давно є в інших країнах як спосіб перевірки знань випускників.

Національний багатопредметний тест у Великобританії

Національне тестування у Великій Британії призначене для оцінки рівня знань учнів з низки предметів. General Certificate of Secondary Education та A Level. Ці іспити є обов’язковими для всіх учнів. 

Іспити в Німеччині

У Німеччині є власний іспит для випускників, які планують вступати до університетів. Це Abitur. Враховують також оцінки зі школи. Тест дозволяє вступати до закладу вищої освіти за кордоном.

У Китаї — гаокао

Вимоги до випускників надзвичайно жорсткі. Єдиний іспит проводиться ще з 1952 року. Немає навіть ймовірності, що хтось пройде нечесно чи дасть хабар. Через велику конкуренцію випускники готуються посилено майже весь вільний час, шукають репетиторів. А в період іспитів багато не витримує тиску батьків та вчителів. Сумна статистика вказує на те, що рівень самогубств у цей час зростає. Китайський психолог Чжу Ванлі стверджує, що 30% самогубств через сімейні конфлікти, 20% — через психологічний тиск у зв’язку із забезпеченням рівня життя.

Серед школярів велика кількість самогубств і в Японії. Звісно, не всі випадки пов’язані з іспитами, але серед частих причин є й погані оцінки. Тож варто згадати й про своєрідний НМТ в Японії.

Вища освіта в Японії як справжній культ

Діти займаються змалечку, часто ходять на додаткові уроки. Японський принцип «чеболів» визначає одну можливість працевлаштуватися успішно, тож учні неймовірно стараються отримати шанс. Щоб потрапити до закладу вищої освіти, потрібно скласти два іспити. Один від Національного центру з прийому студентів до університетів. Інший, за умови успішного проходження першого етапу, влаштовують уже університети.

В Ізраїлі проводять психотест

Іспит складено з різнотипних тестів. Перевіряють словесне (вербальне) мислення, кількісне мислення (математичні здібності) та знання англійської мови. Бувало й есе, як і в Україні власне висловлення.

Південна Корея і восьмигодинний тест

Іспит з усіх предметів: корейської мови, математики, англійської, історії держави й другої іноземної. Триває 8 годин. У країні в цей час ніхто не може заважати абітурієнтам, тому літаки не злітають і не сідають, військові не проводять навчання. Гучні звуки не повинні привертати увагу тих, хто складає іспит. Тож усі підтримують майбутніх студентів мовчки, моляться. Навіть під час пандемії тести проходили за графіком. Екзаменатори в спеціальних костюмах приходити навіть до тих, хто на самоізоляції.

A-Levels у Британії

Це предметні кваліфікації, які повинні отримати студенти, які планують продовжити навчання у закладі вищої освіти.

A-Levels діляться на два етапи. Після кожного є іспити.

У Франції “le bac

Щоб вступити до університету, випускник ліцею складає іспит «baccalaureat»,  тобто “le bac”.

НМТ, іспити в різних країнах світу, Онлайн Школа 977

Тестування у Фінляндії, або освіта “за рівність”

Фінську освіту вважають однією з найкращих у Європі. Це довели світові освітні рейтинги. Немає обов’язкових стандартизованих тестів, окрім одного у випускників. Навчання без рейтингів чи конкуренції.

SAT (Scholastic Aptitude Test) у США

“Академічний оцінювальний тест”, результати якого використовують усі американські заклади вищої освіти. Це аналіз тексту, математика та письмо. Іноді — твір. 

IELTS

Найпопулярніший іспит з англійської мови. У Великобританії, Канаді, Австралії, США, Європі.

TOEFL

Якщо ви вирішили вступати до університету США або Європи, вам необхідно буде продемонструвати як вступний іспит результати TOEFL. 

GMAT (Graduate Management Admission Test)

Цей тест призначений для вступників у бізнес-школи різних країн світу. 

Через війну в Україні традиційне ЗНО переформатували в НМТ, а ДПА скасували. Це нормальна практика в екстремальних умовах.

Коли була поширена пандемія, то різні країни теж реагували по всякому. Десь проводили тести за графіком, як, наприклад, в окремих зі згаданих вище чи в арабських країнах, Новій Зеландії.

В інших іспити переносили чи змінювали: Естонія, Франція, Іспанія, США, Велика Британія, Італія, Норвегія, Нідерланди та Швеція.

Тож зміна формату за умов війни не проблема, а оптимальне рішення, що гарантує чесний підхід, кращий рівень безпеки. Скасування ДПА не катастрофа для освіти. Якщо навчатися далі випускники не планують, то й НМТ можна не складати.

Національний іспит – це тип тестування, яке обов’язково проходять усі майбутні студенти. Іспит визначає успішність і допомагає в розробці освітньої політики. Він також служить критерієм для закладів вищої освіти, щоб прийняти рішення щодо академічної придатності абітурієнтів.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
Автор: Софія
Навчайтеся онлайн самостійно або з учителем у реальному часі за матеріалами нашої школи комфортно, доступно, творчо

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Читайте також