telegram

Соціалізація на дистанційному навчанні

Дистанційне навчання — це ще один засіб соціалізації. Воно забезпечує пристосування до норм, прийняття цінностей. Отже, соціалізація відбудеться. Дистанційка не означає, що спілкуватися з однолітками та вчителями доведеться менше. Якщо відвідувати онлайн-школу, то можна гарантувати повноцінне навчання.

Соціалізація (від лат. socialis — громадський) — процес засвоєння людським індивідом певної системи знань, норм та цінностей, що дозволяє йому функціонувати як повноправний член суспільства.

Для дітей соціалізація — це формування ціннісних орієнтацій та мотивація поведінки. Процес інтеграції в суспільство, в різні типи соціальних спільнот. Залежно від групи та ролі в ній формуються конкретні норми. На їх основі виникають соціально значущі риси особистості.

У школі значення мають інші учні, активність кожного учасника процесу, якість викладання. Те, чим цікавляться діти. Хтось прочитав цікаву книгу й ділиться досвідом, хтось захоплюється сучасною музикою та рекомендує послухати новий трек, а хтось вивчає робототехніку та радить іншим. От і виходить, що в процесі спілкування засвоюється нова інформація.

Кожен мікросоціум на щось спрямований, допомагає розвиватися й вдосконалюватись у певній сфері. Наприклад, музична чи художня школа зорієнтовані на конкретні інтереси. В звичайній чи дистанційній школі соціалізація теж є необхідністю.

Соціалізація, ОНЛАЙН ШКОЛА 977

Думки про те, що діти, які навчаються дистанційно, самітники, замкнені, спілкуються тільки з членами сім’ї й не пристосовані до життя в суспільстві це стереотипи. 

Сучасний світ вимагає оригінальних рішень. Дехто опиняється на дистанційному навчанні вимушено. Якщо процес викладання недостатньо спланований, то справді можуть виникати деякі труднощі на певних етапах.  У тих, хто відвідує дистанційну школу, де є так звані live-уроки, ніяких проблем із соціалізацією не буде.

Якщо дитина на домашньому навчанні, ви прихильники анскулінгу й хочете розвивати окремі навички та самостійно визначати, чим займатися частіше, то дитина все ж може відвідувати окремі гуртки, грати, гуляти й ділитися інтересами з друзями. Підтверджувати рівень знань потрібно у певній школі, навіть у такому разі, тож час для соціалізації буде. Це необхідність, бо незабаром доведеться все більше взаємодіяти з іншими, ставати частиною нових груп, продовжувати навчання, а згодом і працювати.

Дистанційне навчання більш гнучке, тому скромним дітям, тим, хто має проблеми із соціалізацією чи довго пристосовується до нових умов, буде навіть більш комфортно. Домашня атмосфера заспокоїть і зробить спілкування приємнішим. Процес пристосування до однокласників та вчителів більш плавним і м’яким.

Активним і зайнятим професійним спортом, тих, хто проживає за кордоном і мало спілкується українською, саме дистанційне навчання допоможе соціалізуватись у відповідній групі, але залишатися там, де зручно.

Способи соціалізації на дистанційному навчанні:

  • Онлайн-уроки.

Заняття в режимі реального часу, коли можна запитувати та дізнаватися думку інших. Діти вчаться формулювати висловлювання та аргументувати, доводити правильність власних слів під час обговорення та дискусії без суперечок і сварок.

  • Консультації.

Колективні чи індивідуальні зустрічі з вчителями дозволяють обговорити важливі чи незрозумілі теми. Це досвід спілкування з учителем. А якщо пояснить друг, то може бути не менш пізнавально й доступно. Почути тему простими словами від того, для кого вона теж нова, значить отримати його досвід і спростити власне навчання.

  • Позакласні заходи.

У дистанційній школі, хоч і не в кожній, пропонують не лише брати участь в уроках, а  й  проводити разом вільний час. ШКОЛА 977 проводить святкові онлайн-лінійки без нудних  промов і декламування віршів. З іграми, що допоможуть познайомитися та викличуть позитивне перше враження.

Ранкові зустрічі для найменших для обговорення різних тем, підлітковий клуб зорієнтований на розвиток критичного мислення й обговорення проблемних питань, де теж не обходиться без ігор. Профорієнтаційний клуб для формування пріоритетів та осмисленого вибору професії. Віртуальний театр. Соціалізація спрацьовує і тут, бо вдається приміряти різні ролі. Взаємодіють діти з різних класів, а отже, з різним життєвим досвідом. Якщо вони можуть знайти спільну мову вже на цьому етапі, то й надалі в житті їм буде просто налагоджувати контакти.

  • Чати.

Листування теж є способом ділитися враженнями та спілкуватися. Можна це робити на уроках чи у вільний час в коментарях.

Діти створюють групи для окремих класів, щоб говорити про ігри, досягнення, інтереси.  Можуть навіть влаштовувати відеозустрічі, а не лише переписуватися.

Існує безліч засобів для спілкування, дистанційне навчання теж один із таких. Уявлення про те, що воно не дозволяє налагоджувати необхідні зв’язки, що соціалізація відбувається недостатньо активно, є помилковим.

У дистанційній школі зможуть пристосуватися і спокійні та скромні, і активні, що люблять діяти й багато спілкуватися.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
Автор: Софія
Навчайтеся онлайн самостійно або з учителем у реальному часі за матеріалами нашої школи комфортно, доступно, творчо

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Читайте також