telegram

Що таке ЗНО й ДПА в Україні?

Для чого ДПА та ЗНО?

Щорічно випускники 4, 9 та 11 класів українських шкіл складають тестування у вигляді ДПА. Щоправда, останні рази їх скасовували через пандемію. Ті, хто хочуть вступати в заклади вищої освіти, обов’язково повинні скласти ЗНО.

Українські школярі та школярки закінчують навчання й переходять на новий етап. Вони стають дорослішими, а тому випробування для них уже не у вигляді контрольних та самостійних робіт у звичних умовах, а складніші  зовнішнє незалежне оцінювання. 

Воно дозволяє абітурієнтам подавати заяви на вступ у бажані університети та інститути. Рейтинг формується на основі отриманих балів.

Склавши тест ДПА можна перейти у 5 та 10 класи. Це випускний іспит для дітей. Державна підсумкова атестація є в учнів та учениць 4, 9, 11 класів. Її потрібно проходити в школі, де навчається дитина, а от 11-ті класи пишуть тестування у форматі ЗНО у відповідному пункті.

Державна підсумкова атестація

ДПА потрібно складати обов’язково. Дитина може були звільнена від тестування лише в особливих випадках. Наприклад, минулого року його дозволили не проходити, що пов’язано з поширенням COVID-19 в Україні.

Учні й учениці, що бажали скласти іспит, могли це зробити. Деякі закордонні ЗВО вимагають документ, що підтверджує проходження ДПА. Тим, хто вступає туди, її складати доводиться у будь-якому випадку.

За бажанням пройти ДПА у закладі освіти (не у формі ЗНО) мають право:

  • громадяни України, які завершили навчання й отримали документ про відповідний рівень загальної середньої освіти за кордоном;
  • учні й учениці, які здобувають загальну середню освіту за вечірньою, заочною, сімейною (домашньою) формами;
  • що перебувають в установах виконання покарань і слідчих ізоляторах;
  • які проживають на тимчасово окупованій території України, на території проведення антитерористичної операції (на період її проведення);
  • що через поважні причини не брали участі в основній сесії ЗНО та були допущені до проходження додаткової сесії ЗНО, але не змогли через поважні причини взяти участь у ній.

ЗНО

ЗНО складають ті, хто буде вступати в заклади вищої освіти. Тести, що зараховуються як ДПА обов’язкові. Інші можна обрати залежно від того, яку спеціальність будете здобувати. В університеті чи на його сайті потрібно уточнити перелік необхідних предметів, результати з яких враховують під час вступу.

Про предмети ДПА й ЗНО 2022 читайте в наступній статті.

Безкоштовні та платні тести

Максимально учасники зможуть пройти п’ять тестувань ЗНО бюджетним коштом.

Є також додаткові платні тести. За бажанням, випускники зможуть скласти ЗНО за власні гроші з інших предметів, окрім п’яти гарантованих бюджетних.

ДПА, ЗНО, ШКОЛА 977

 

Основна й додаткова сесія

Зовнішнє незалежне оцінювання для випускників проводитиметься наступного року з 23 травня до 15 липня.

Буде також додаткова сесія для тих, хто з поважних причин не зможе прийти на основну. Наприклад, хвороба, стихійне лихо, викрадення одного із необхідних документів чи смерть близької людини.

  • Якщо учасник чи учасниця тестування брали участь в основній сесії зовнішнього оцінювання, але не змогли завершити.
  • Виникнення обставин, що загрожують життю.
  • Причиною може бути дочасне припинення уповноваженою особою процедури зовнішнього оцінювання через неможливість створення належних умов.

Таким людям упродовж 5 робочих днів з дня проведення тестування необхідно подати заяву щодо участі у додатковій сесії до регіонального центру. Разом із нею копію сертифіката зовнішнього незалежного оцінювання та документ, що підтверджує причину неучасті в основній сесії.

Якщо не можете прийти на основну сесію

Якщо особа не зможе прийти на основну сесію, то подає документи для участі в додатковій.

Причини:

  • людина обрала для проходження зовнішнього оцінювання два навчальних предмети, зовнішнє оцінювання з яких проводиться під час основної сесії в один день;
  • навчається за кордоном;
  • за релігійними переконаннями не можуть взяти участь у зовнішньому оцінюванні в певні дні;
  • потребує створення особливих (спеціальних) умов проходження зовнішнього оцінювання, що можуть бути забезпечені лише під час додаткової сесії (вказала це);
  • належить до категорії осіб, які проживають на тимчасово окупованій території або в населених пунктах, зазначених у переліку населених пунктів, на території яких органи державної влади тимчасово не здійснюють свої повноваження, та переліку населених пунктів, що розташовані на лінії зіткнення;
  • у період проведення основної сесії з окремих навчальних предметів:

братиме участь у міжнародних, всеукраїнських змаганнях, конкурсах, олімпіадах, турнірах, що включені до офіційних заходів Міністерства освіти і науки України, Міністерства культури України, Міністерства молоді та спорту України

складатиме державні іспити;

проходитиме практику;

перебуватиме за кордоном.

Такі особи надсилають заяву й відповідний документ, що підтверджує причину.

Що значить додатковий період?

Подати документи в додатковий період можуть ті, хто:

  • брали участь в антитерористичній операції та/або у здійсненні заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях, або належать до категорії осіб з неконтрольованих територій та не зареєструвалися для участі в зовнішньому оцінюванні в основний період;
  • проживають на тимчасово окупованій території або в населених пунктах, де органи державної влади тимчасово не здійснюють своїх повноважень, або переселилися з них та не зареєструвалися в основний період реєстрації;
  • за рішенням судів перебувають в установах виконання покарань, слідчих ізоляторах;
  • мають складати державну підсумкову атестацію у формі зовнішнього оцінювання, але через поважні причини не змогли зареєструватися в основний період (реєструються для участі в додатковій сесії лише з навчальних предметів, з яких їм будуть зараховані результати як оцінки за державну підсумкову атестацію);
  • проживають (перебувають) на території, на якій у порядку, визначеному законодавством, встановлено карантин, режим надзвичайної ситуації або надзвичайного стану, та внаслідок цього не змогли зареєструватися для проходження зовнішнього незалежного оцінювання в основний період реєстрації, якщо останній день строку, відведеного для нього, припадає на період карантину, надзвичайної ситуації або надзвичайного стану.

Окрім основних документів, необхідних для реєстрації, потрібно  додати заяву щодо надання можливості пройти тестування під час додаткової сесії та документ, що підтверджує право особи для реєстрації на ЗНО в додатковий період.

Бали

100 балів із 200 отримуєте відразу, коли приходите на тестування. Решту потрібно набрати за виконання завдань. Є прохідний поріг  “склав/не склав” – мінімальна кількість балів, яку має набрати учасник/учасниця за тестування, щоб отримати оцінку за шкалою 100-200 балів і мати можливість брати участь у конкурсному відборі його визначає група експертів. Вона аналізує завдання і виводить коефіцієнт, який згодом переводить у бали. Усе залежить від завдань, тож точний поріг повідомити заздалегідь неможливо, але зорієнтуватися вдасться за попередніми.

ДПА оцінюють за 12-бальноюшкалою.

Останні кілька років можна було помітити, що тести стають складнішими. Випускників та випускниць це засмучує, але така тенденція гарантує поліпшення якості освіти. Потрібно готуватися ретельніше й відповідальніше ставитися до вибору предметів, з яких потрібно буде складати іспити, та до визначення профілю в школі. Це гарантія свідомого підходу до навчанняння.

Тож бажаємо ставитися до іспитів  серйозно й готуватися заздалегідь, щоб показати найкращі результати, що перевершать ваші очікування.

Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 1]
Автор: Софія
Навчайтеся онлайн самостійно або з учителем у реальному часі за матеріалами нашої школи комфортно, доступно, творчо

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Читайте також